Deze site is voor het laatst bijgewerkt

op donderdag, maart 7, 2019

Lichaam

Elegante en lenige bouw. Het sierlijke lichaam is lang, slank en gespierd, het mag nergens grofheid vertonen. De achterhand behoort hoger te zijn dan de voorhand. De poten zijn slank en lang, de voetjes ovaal.

Kop

Wigvormig en dient in het ideale geval samen met de grote, schuingeplaatste oren een perfecte gelijkzijdige driehoek te vormen. De kin mag niet al te geprononceerd zijn, maar ook zeker niet terugwijken. Lange neus, bij voorkeur  met een Romeins profiel, maar in elk geval zonder inkeping vloeiend doorlopend in het schedeldak

Ogen

Amandelvormig, zuiver donkerblauw en staan iets schuin geplaatst

Oren

Groot, schuingeplaats

Vacht

Zijdezacht en kort en fijn van structuur. Betrekkelijk weinig ondervacht.

Staart

 

Lang en dun en loopt spits toe als een zweep.

Kleur

Kittens worden geheel wit geboren. Later krijgen ze hun gekleurde points. Oorspronkelijke kleuren zijn: seal-, blue-, chocolate- en lilacpoint, ze zijn er in tortie en tortietabby, Cinnamon-, fawn-, smoke-, silvertabby- en bi/tricolourpoint.  

Lichaam

Slank lijf, lange ledematen, kleine ovale voeten

Kop

Wigvormig, rechtlijnig profiel

Ogen

Amandelvormig, wijd uit elkaar, groen

Vacht

Kortharig, vele kleuren

Karakter

Lief en bezitterig, zeer babbelziek

Siamees
Oosters korthaar
Siamees en Oosters Korthaar

De geschiedenis van de Siamees begon mogelijk al in de 14e eeuw in Thailand, het vroegere Siam. Rond 1880 arriveerden de eerste Siamezen in Engeland. De eerste importen waren seal points, maar later bleken deze katten ook spontaan kittens in andere kleuren voort te brengen, zoals de blue points, chocolate points en lilac points (donkere snuit, oren, poten en staart, contrasterend met de lichtere kleur van de rest van het lichaam "klassieke kleuren"). Door inkruisingen met andere rassen zijn de overige kleuren ontstaan (red, cream, cinnamon en fawn).

Rond de jaren 50/60 is het idee ontstaan om de Siamees met een volledige gekleurde kat te kruisen om op die manier een volledige gekleurde Siamees te fokken, Dit werd de Oosterse korthaar. De Oosters korthaar is dezelfde kat als de Siamees, met als enige verschil dat zij niet het gen bezit die de pigmentatie gevoelig maakt voor temperatuur. Vandaar dat de Oosters korthaar een vacht heeft waarvan de kleur eenvormig verdeeld is over het lijf.

De Oosters korthaar, die we ook kennen uit een oud manuscript, kwam in Europa aan rond het einde van de 19de eeuw, toen de Siamees zijn eerste successen kende. De Oosters korthaar bleef tot in de jaren 1950 in de schaduw staan van zijn zeer opvallende neef, tot het aantal variëteiten begon toe te nemen.

De Siamees is steeds eleganter van model geworden. Moderne show-siamezen zijn gefokt op lengte, met een dun lichaam, en een wigvormig hoofd met een lange voorsnuit en grote wijdgeplaatste oren. Beide soorten hebben amandelvormige ogen en zoals alle Oosterse katten zijn ze ontzettend spraakzaam en hebben ze veel aandacht nodig. Ze worden niet voor niets de hond onder de katten genoemd. Siamezen zijn daarnaast erg sociaal vergeleken met andere katten (en wellicht intelligenter), ze reageren sterker dan de meeste kattensoorten op externe prikkels. Ze kunnen allerlei kunstjes leren omdat ze snel conditioneren, zo kan er met een paar beloninkjes een kunstje worden aangeleerd. En als ze eenmaal in de gaten hebben hoe deuren opengaan, zullen ze ook daadwerkelijk elke keer de deur openmaken door aan de klink te gaan hangen. Dit lijkt op het eerste gezicht grappig, maar als de kat het door heeft zal hij het blijven doen. Dus zal hij het ook proberen bij de keukenkastjes. Het resultaat zal kunnen zijn dat alle kasten op slot moeten (vooral die waar het kattenvoer bewaard wordt). Siamezen zijn daarnaast erg nieuwsgierig, en vinden bezoek erg interessant. Ze gaan ook zonder probleem bij vreemden op schoot, soms zelfs bij degenen die het minst van katten moeten hebben.